Председателят на Управителния съвет на Европейската централна банка Марио Драги очаква решението на Великобритания да напусне ЕС да намали икономическия растеж в еврозоната с до 0,5% през следващите три години.

На започналата снощи двудневна среща на върха в Брюксел Драги е заявил пред лидерите от Европейския съюз, че е трудно да се предскажат негативните ефекти от решението за Brexit, но то вероятно ще ограничи икономическия растеж в еврозоната с общо между 0,3% до 0,5% през следващите три години спрямо досегашните прогнози.

Той е добавил, че оценката е предварителна и в съответствие с прогнозите от страна на частния сектор. В своите последни икономически прогнози, публикувани по-рано този месец, ЕЦБ предрече, че БВП на региона ще нарасне с 1,6% през тази година и с по 1,7% през 2017-а и 2018 година.

Според източници от срещата, цитирани от Reutes и Bloomberg, Драги е подчертал, че европейската икономика ще бъде засегната негативно с оглед на важността на Великобритания като основен търговски партньор. А така също и от по-високата цена на капитала, генерирана от по-ниските цени на акциите, и с оглед на опасността, че хората извън Европа могат да започнат да гледат на ЕС като на по-неуправляем след Brexit.

Марио Драги също така е призовал лидерите на ЕС да направят своите бюджети по-благоприятстващи икономическия растеж.Той също така е повторил своя ангажимент да осигури ценова стабилност и да си сътрудничи с другите централни банки, пише bnr.bg.