Канада иска да бъде добър енергиен партньор на Европа, но няма да загърби климатичните си цели и планирания преход към по-чисти горива. Това заяви канадският премиер Джъстин Трюдо.

През март Канада пусна пътна карта за постигане на климатичните си цели до 2030 г., с подробни планове и 7,3 милиарда долара, предвидени за разходи за намаляване на въглеродни емисии. Страната планира да намали въглеродните емисии с 40-45% под нивата от 2005 г. до 2030 г., пише Reuters.

Нефтът и газът са сред най-големите замърсители в Канада. Секторът отговаря за 26% от общите емисии. За да постигне целта на правителството, индустрията ще трябва да направи драстични промени.

"Канада е един от най-големите производители на петрол и газ в света, но знаем и колко е важно да се движим към преход и към нулеви емисии", коментира Трюдо.

Правителството обсъжда с компаниите Repsol и Pieridae Energy ускоряване на проектите за износ на LNG и увеличаване на доставките в Европа, каза канадският министър на природните ресурси.

"Стремим се да бъдем добри енергийни партньори с нашите европейски приятели, но никога не загърбваме борбата си срещу изменението на климата", заяви още Трюдо.

По време на посещението си в Украйна Трюдо обяви, че Канада ще предостави нови оръжия и оборудване за страната и ще отвори отново посолството си в Киев.