Египетският милиардер Нагиб Савирис заяви, че ще купува авиокомпании, за разлика от милиардера Уорън Бъфет, който обяви, че Berkshire Hathaway продава всички акции на авиокомпании на годишната среща на фирмата преди дни.

Савирис е председател и главен изпълнителен директор на Orascom Investment Holding и единственият несевернокорейски притежател на телекомуникационен лиценз в Северна Корея. Според него кризата ще донесе възможност не само в авиокомпаниите, но и в туризма, хотелиерството и други сектори.

"С всяка криза има възможност", каза Савирис. "Можете да отидете и да си купите авиокомпания за 1 долар днес, ако поемате по-голямата част от дълга."

Акциите на авиокомпаниите в САЩ паднаха от началото на годината, след като въздушните пътувания почти напълно спряха, заради пандемията. Вирусът е засегнал над 3,6 милиона души в световен мащаб по данни на от университета John Hopkins.

Цена на петрола от 100 долара?

Савирис заяви, че ценовата война между лидера на ОПЕК Саудитска Арабия и Русия е "изчислено" усилие за убиване на шистовата промишленост в Съединените щати.

През март ОПЕК и други големи производители не успяха да постигнат сделка за намаляване на производството, точно когато коронавирусът започна да ограничава търсенето на суров петрол. Цените достигнаха 18-годишно дъно, преди алиансът да постигне споразумение за намаляване на 9,7 милиона барела на ден през април, което се равнява на 10% от световната продукция и най-голямото намаляване на производството в историята досега.

На въпрос дали петролът щеше да достигне същите нива, ако бе постигната сделка през март, милиардерът обясни, че така или иначе цените щяха да паднат поради намаляването на потреблението, "но не биха паднали до това ниво", каза той.

"Мисля, че беше изчислено", каза той. "Мисля, че знаеха, че това ще се случи, и все още искаха да го направят, защото, убивайки конкурент, цената ще надмине 50 или 60 долара. Така че всъщност вярвам, че след 18 месеца петролът ще достигне 100 долара."

Савирис заяви, че е съгласен с президента на САЩ Доналд Тръмп за противоречивия стремеж на администрацията да отвори отново икономиката на Америка. Американските акции нараснаха в началото седмицата в следствие на очакванията, че американската икономика може да започне да се отваря отново. Савирис каза, че това е "един от малкото случаи", когато Тръмп е прав. "Те може да не намерят лекарството, може да не намерят ваксина, така че колко време ще бъдем затворени по домовете си?"