Икономиката на Индия, която е третата най-голяма в Азия, се насочва към период на сериозни финансови проблеми, коментира по време на конференция в Центъра за международно развитие на Harvard бившият главен икономически съветник на страната Арвинд Субраманиан. Според него тя скоро ще се озове в "интензивното отделение", предвид вероятността стопанството да изпадне в нужда от външна подкрепа.

"Погледнете производството на електроенергия, то се е сринало до дъното и никога преди не е изглеждало по този начин", каза Субраманиан. "Затова бих казал, че това не е обикновено забавяне. Индия преминава през драстично забавяне на икономиката и трябва да го разглеждаме изключително сериозно."

Бившият финансов министър на Индия: Страната се намира в много дълбока криза

Бившият финансов министър на Индия: Страната се намира в много дълбока криза

Все повече сектори на стопанството излъчват негативни сигнали

Той припомни и кризата на двойствения отчетен баланс (twin balance sheet или TBS) от 2014 г., когато той беше главен икономически съветник при управлението на Моди, посочват Zero Hedge. При TBS се създадоха проблеми в корпоративните дългове и ръст на слабо представящите се активи, което доведе до срив на кредитирането от страна на банковия сектор.

Тя беше влошена от кризата на Infrastructure Leasing & Finance Services от преди година, която по думите на Субраманиан е "сеизмично събитие", тъй като довежда до банкови паники в страната. Според експерта тези две събития ще доведат до изключително нисък растеж на индийската икономика догодина, а растежът вече се забави до най-ниската си стойност от последните шест години.

Икономиката на Индия също се насочва към рецесия

Икономиката на Индия също се насочва към рецесия

Производството в страната регистрира най-тежкия си спад от осем години насам

На подобно мнение са и други специалисти. "Забавянето на Индия определено е най-подценявания аспект на текущия спад на икономическия растеж на глобално равнище", туитна глобалният ръководител на макроикономическите анализи в Saxo Bank. Кристофър Никълъс Дембик. "Всички водещи показатели показват, че то само ще се влошава."