Авторът на шест бестселъра на финансова тематика Джеймс Рикардс заяви, че новата му книга "Sold Out" предрича огромен икономически срив през 2023 г. Накратко, нарушените вериги на доставки вече са причинили голяма инфлация, на този фон Фед повишава лихвените проценти, пише сайта USAWatchDog.com. В допълнение към "перфектната буря" от инфлация и продължителни проблеми с доставките, имаме скорошния срив на борсата за крипто валута FTX.

Рикардс казва: "Това определено ще причини последователни сривове в крипто света, но ще "прескочи ли оградата" към по-широкия финансов свят? Моите очаквания са, че това ще стане, но може да отнеме шест или повече месеца, за да се случи. Вероятно така или иначе ни предстои остра световна финансова криза. Ако FTX никога не беше съществувал, бих казал, че се взираме в по-лоша финансова криза от 2008 г. Сложете и FTX и това е като да хвърлите бензин в огън."

Що се отнася до нарушените вериги за доставки, Рикардс казва: "Старата верига за доставки се срина. Ще се появи нова верига за доставки и аз говоря за това в моята книга, а също и за това как ще изглежда тя. В момента сме в много объркан междинен период, в който нещата не работят добре. Това е като ваза. Събаряте ваза и тя се разпада на 5000 парчета. Не можете да я сглобите отново. Трябва да отидете и да купите нова ваза. Счупихме вазата и купуваме нова. Но още не сме стигнали до магазина. Просто почистваме бъркотията.... Русия напада Украйна. Украинската фабрика за пластмасови тръби спира и внезапно производствените линии на BMW са затворени, защото не могат да получат части. Това е още един пример за това как всичко се разпада и няма да бъде възстановено бързо. Ще има нова верига за доставки и аз я наричам верига за доставки 2.0."

Рикардс казва, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвените проценти: "Те ни казват какво ще направят и трябва да им повярваме."

Той смята, че инфлацията ще остане с нас още известно време, но също така ще има и дефлация. Рикардс посочва: "Защо Уорън Бъфет и Brookshire Hathaway имат 130 милиарда долара в брой? Бъфет е един от най-големите инвеститори на всички времена. Защо не купува акции? Отново, защо той има 130 милиарда долара в брой? Това е така, защото Бъфет вижда това, което виждам и аз. Да, системата ще се срине напълно. Наистина е добра идея да имате пари в брой, защото можете да пазарувате в "пепелта" и да сключите някои изгодни сделки. Искам да кажа, че не е нужно да гадаем. Погледнете кривата на доходност на държавните облигации. Погледнете кривата на доходност на фючърсите евро/долар. Погледнете други показатели и познайте как изглежда? Изглежда като през 2007 г. Всичко, което описвам, но не толкова крайно между другото и беше факт през 2007 г. Тези фючърси евро/долар се държаха точно както сега. Но сега, инверсията е още по-лоша, което означава, че сме в по-лоша криза от 2008 г. Тя идва. Всичко, което казах, няма нищо общо с FTX. Хвърлете FTX и, както казах, хвърляте бензин в огън."

Новата книга на Рикардс "Sold Out" ще излезе в началото на декември.