Македония е вторият по големина партньор на България по отношение на износа. Единствената държава, извън Европейския съюз (ЕС), с по-голям дял е Турция.

Това коментира в интервю за BloombergTV представителят на Българо-македонския бизнес клуб (БМБК) Владимир Владимиров и допълва: "Тоест двумилионна Македония е по-важен стратегически партньор, отколкото Руската федерация и е наравно с Китай.".

По неговите думи стокообменът между двете съседни държави възлизана половин милиард лева, а тенденцията е той да нарасне значително в следващите години. Според Владимиров политическите промени и затоплянето на отношенията между София и Скопие оказват положително влияние върху икономическото им партньорство.

"Естествено е и в сферата на бизнеса да се мисли за по-голямо развитие на отношенията между Македония и България. Именно затова Българският културен клуб в Скопие реши да предприеме стъпката да създаде Българо-макенодски бизнес клуб като част от структурата си", обяснява експертът.

Според председателя на БМБК Никола Попилиев досега пречка пред бизнес отношенията между двете държави е било политическото положение.

"Специално по време на правителството на Груевски върху отношенията в самата Македония, а и върху тези с околните държави, рефлектираше един деспотизъм. В Македония се допускаха да влязат само компании, които той желаеше", твърди той.

Владимиров напомня, че след разпадането на Югославия голяма роля в страната играят представителите на гръцкия бизнес. По-късно обаче заради спора за името Македония компаниите от южната ни съседка се изтеглят.

"Впоследствие се получи един вакум, при който някои големи български компании се възползваха от възможностите за навлизане в Македония - такива са някои банки, както и множество малки и средни предприятия в сектора на услугите, на инфраструктурата, търговията с храни и т.н.", допълва той.