Американските нови мита върху вноса на коли ще засегнат цялата автомобилна индустрия, смятат експертите от Moody's. Според тях въвеждането на тарифите ще окаже негативен ефект върху глобалната верига за доставки.

"25-процентните мита на импорта на коли и части ще създаде проблеми за всички сегменти на индустрията - автомобилни производители, доставчици на части, транспортни компании", посочват специалистите.

"При налагането на тези тарифи компаниите ще трябва да поемат нови разходи, за да поддържат обема на продажбите. Това обаче ще навреди на рентабилността, ще увеличи цените, като част от разходите ще бъдат прехвърлени на клиентите", обясняват още от компанията.

През миналата седмица 20% мита бяха наложени върху вноса на автомобили от Европейския съюз.

Според Moody"s действията на Белия дом ще засегнат не само чуждестранните компании, но и големите американски производители като Ford и General Motors.

"Тарифите могат да бъдат негативни за Ford и General Motors. Негативният ефект ще бъде по-голям за втората, като тя е по-зависима от вноса от Мексико и Канада, за да поддържа операциите си в САЩ", казват специалистите.