Изпълнителният директор на един от 10-те най-големи доставчици на газ във Великобритания - Бил Булен, заяви, че настоящата енергийна криза на Острова, а и в цяла Европа "извежда на повърхността огромните недостатъци в упралението на енергетиката". Рязкото увеличение на цените на едро на газа доведе до финансов срив на цели 7 фирми само във Великобритания. И то само от август месец насам.

Няколко европейски правителства, включително британското, предупредиха гражданите си да се подготвят за най-лошото. Защото няма никакви изгледи нито цените на газа, нито тези на електроенергията да се понижат скоро. Тоест, много е възможно и сметките на домакинствата да се повишат значително.

Високите цени на електроенергията заплашват възстановяването на икономиките в Европа

Високите цени на електроенергията заплашват възстановяването на икономиките в Европа

Все повече индустриални компании спират работа. Надеждите са за мека зима

Бил Булен е изпълнителен директор на Utilita Energy - един от 10-те най-големи доставчици на газ в Обединеното кралство. Той е и един от най-известните енергийни експерти в Европа. Според него много енергийни компании днес са изправени пред фалит, защото години наред са се възползвали от ниските цени, за да предлагат на клиентите си изгодни евтини сделки. Без обаче да се подготвят за скокове на цените на синьото гориво.

Пред BBC Булен коментира сегашната криза така:

"Мисля, че все още има редица компании, които ще опитат да използват по-ниски от пазарните цени, за да предложат на клиентите си по-добри и евтини сделки, но това ще е спекула. И когато спот-пазарите се покачат и поставят индустрията под стрес, тези неща ще приключат".

Европарламентът иска разследване на "Газпром" заради цените на газа

Европарламентът иска разследване на "Газпром" заради цените на газа

Евродепутатите обвиняват компанията в "пазарни манипулации и изнудване"

Той каза още, че ако в Европа предстоящата зима е студена, това ще доведе до допълнителни проблеми. Затова е изключително важно правителствата да направят всичко възможно да помогнат на индустрията и да поддържат разнообразието на пазара.

Много страни в Европа, включително България, вече заявиха, че обмислят различни варианти за държавна подкрепа, свързана с енергийния сектор.

"Има глобален недостиг на газ и това не е проблем само на Великобритания", допълни енергийният експерт.