Потребителските цени в еврозоната през февруари 2019 г. се увеличават с 1,5% на годишна база, според предварителните данни на Eurostat - статистическата служба на Европейския съюз.

Показателят съвпадна със средната прогноза на анализаторите. През януари инфлацията в еврозоната бе 1,4% на годишна база и беше най-слаба от април миналата година.

В същото време потребителските цени, като се изключат такива нестабилни фактори като цените на енергията, храните и алкохола (индексът CPI Core, наблюдаван от ЕЦБ), се повишават с 1% на годишна база през февруари, забавяйки ръста си от 1,1% през януари ,

Експертите очакваха запазване на темповете на покачване на CPI Core на нивото от януари - 1,1%.

Следващата седмица Европейската централна банка провежда знаково заседание: централните банкери ще трябва да решат дали по-слабият икономически растеж в еврозоната изисква нови паричнокредитни стимули. Забавеният ръст на CPI Core може до известна степен да повлияе на тяхното решение, твърдят анализатори.

Храните, алкохолът и тютюневите изделия в страните от еврозоната поскъпнаха през февруари с 2,4% в сравнение със същия месец на 2018 г., след като през януари тези цени се увеличиха с 1,8%.

Повишаването на енергийните цени се ускори през миналия месец от 2,7% за януари до 3,5%.

В същото време цените на услугите се забавиха подема си - от 1.6% през януари до 1.3% през февруари.