Световната авиоиндустрия използва по-малко от половината от капацитета си в сравнение със средата на януари, след като той беше намален с още 20 милиона места през последната седмица. Това показват изчисленията на OAG Aviation Worldwide, цитирани от Bloomberg.

Това е най-големият процентен спад за една седмица в глобален мащаб, отчитан от организацията. До голяма степен той е причинен от отмяната на полети със съответно 4,4 милиона и 3,5 милиона места в САЩ и Индия. В процентно изражение това представлява съответно 21% и 70% спад на капацитета за тези страни.

Авиокомпании по цял свят приземяват самолетите си заради срива в търсенето в резултат на епидемията от коронавирус, засегнала над 785 000 души в глобален план.

"На авиоиндустрията ѝ бяха достатъчни 8 седмици, за да спадне глобалния капацитет от 106 до 90 милиона места. Още две седмици доведоха до срив до 49 милиона места", обяснява старши анализаторът в OAG Джон Грант.

Според експертите може да се очаква допълнителен спад близо до 40 милиона места, като прогнозите са за по-сериозно орязване на пътуванията от и към някои от основните пазари. "С достигането на това ниво може да бъде отбелязано дъното и възстановяването да започне след това", допълва Грант.

В резултат на шоковия спад на търсенето авиокомпаниите, търгуващи се на фондовия пазар, отчетоха сериозен срив на акциите си. Според изчисленията на International Air Transport Association те могат да изгубят 252 милиарда долара приходи през тази година.