ЕС планира създаването на нов финансов инструмент "Свързана Европа", в който се предвиждат 9 млрд. евро за информационни и комуникационни технологии. Това заяви Ивайло Калфин, който участва в кръгла маса „Електронните инфраструктури: новите магистрали на европейското развитие на България", която се проведе под патронажа на президента Георги Първанов.

За тези пари обаче ще кандидатстват от целия ЕС. "Следователно трябва до края на 2013 г. да имаме конкретни проекти, например за увеличаване на скоростта на информационните технологии, за наука и образование, които да представим за одобрение, когато програмата стартира, посочи Калфин. Той смята, че страната ни продължава да изоставя в областта на информационните и комуникационни технологии и това я обрича на изостаналост и провинциалност и в бъдеще.

Благодарение на развитието на електронните инфраструктури броят на научните публикации, които се правят в интернет се увеличи значително. Така преди време излизаше една публикация на всеки две минути, а сега необходимото време е малко над минута. Това каза проф. Валентин Кисимов по време на кръглата маса. По време на нея стана ясно, че развитието на научните паркове у нас ще позволи да бъдат задържани младите учени в България.