Европейският съюз (ЕС) иска да принуди световните корпорации да разкриват повече информация за своите данъчни задължения и плащания. Предстои от Брюксел да разкрият плановете си какви точно мерки ще бъдат предприети в тази посока.

Британският комисар в ЕС Лорд Хил предстои да представи идеите на ЕС във вторник. Новите правила ще засегнат международните компании с продажби над 750 милиона евро, пише BBC. Те ще трябва да обявяват колко данъци са плащали и в кои точно европейски държави.

 Досиетата „Панама”: Как световният елит скри богатството си от закона?

Досиетата „Панама”: Как световният елит скри богатството си от закона?

Глобалните лидери са използвали пет основни стъпки

Действията на съюза идват седмица след разкриването на информацията от „Документите от Панама”за офшорни компании на редица политически лидери и бизнесмени.

„Това решение не беше предизвикано в отговор на Panama Papers, но има сериозна връзка между нашата работа за осигуряване на данъчна прозрачност от една страна и териториите, възприемани като данъчен рай, от друга”, коментира Хил.

7 графики, които обясняват досиетата "Панама"

7 графики, които обясняват досиетата "Панама"

40 години информация, събрана в няколко слайда

Част от правилата вече се прилагат за банки, както и за компании от минната индустрия в държави от ЕС. Обсега на новите регулации обаче ще бъде разширен, за да обхване всички световни корпорации или 90% от корпоративните приходи на Стария континент.

Според информация на BBC компаниите ще трябва да докладват за своя общ нетен оборот, за печалбата си преди данъчно облагане, както и за размера на платените данъци.