Европейският съюз многократно увеличи доставките на въглища от Казахстан през последните месеци, сочат данните на Евростат, съобщи ТАСС. Според експерти, основната причина за това е, влизащото в сила от 1 август ембарго (забрана) на внос на въглища от Русия.

Според статистиката, за 4-те месеца от март до юни 2021 г., доставките на казахстански въглища за ЕС са били под 100 хиляди тона на месец, докато за същия период на 2022 г., обемът на месечните доставки се е увеличил от около 150 хиляди тона през март, до 400 хиляди тона през юни.

Ембаргото на ЕС върху доставките на въглища от Русия влиза в сила от 1 август, което принуждава общността да търси всякакви източници на алтернативни доставки, на фона на намаляващите доставки на руски газ и бързо нарастващите цени на синьото гориво в Европа.

Опасявайки се от спиране на руския газ, страните от ЕС обсъждат план за подготовка за доброволно ограничаване на потреблението си на газ с 15%, за да избегнат икономически шок, в случай че доставките от Русия бъдат прекъснати изцяло.

При така стеклите се обстоятелства, много страни от ЕС пристъпиха към "разконсервиране" на своите оцелели в процеса на преминаване към "зелена" енергия топлоелектрически централи (ТЕЦ) на въглища.

Казахстан "замрази" цената на газа за автомобили за 2 години

Казахстан "замрази" цената на газа за автомобили за 2 години

Поради размириците в страната в началото на януари, малкият и средният бизнес е претърпял загуби за общо над 232 милиона долара