Европейския съюз може да изпълни целта си за запълване на газовите хранилища два месеца преди поставения срок, на фона на подготовката за тежка зима и ограничаване на доставките от Русия, както и скок на цените на енергията на континента, пише Bloomberg.

Резервите в ЕС са запълнени до 79,4% към 27 август, докато целта до 1 ноември е за запълване от 80%, според данните на Gas Infrastructure Europe. По-рано тази година ЕС засили правилата си за съхранение, след като миналата зима нивата се оказаха по-ниски от минали години, особено в германските съоръжения.

Съхранението на газ помага осигурява около 25% до 30% от горивото, консумирано през зимата. Имайки предвид по-големи резерви Европа ще е в малко по-добра позиция при сценарий за по-нататъшно намаляване на доставките, след като Газпром започва неочаквана поддръжка на газопровода Северен поток в сряда.

Израел ще изнася повече природен газ за Европа

Израел ще изнася повече природен газ за Европа

Страната увеличи производството си

По-ниските температури в Източна Европа и части от Иберийския полуостров следващата седмица, също ще помогнат за спестяване на повече газ.

Европейските цени на природния газ в понеделник падат най-много от март, след като Германия заяви, че газовите й запаси се пълнят по-бързо от планираното. Спадът в цените носи известно облекчение след ралито, като фючърсите все още се търгуват почти шест пъти по-високо от преди година.

ЕС иска да намали зависимостта си от Русия, която е най-големият доставчик на енергия в региона през последните години. Идеята е потоците да бъдат заменени от възобновяеми източници на енергия, по-голяма ефективност и внос на тръбопроводен газ и втечнен природен газ от други доставчици в средиземноморския регион, Африка, Близкия изток и САЩ.

Задължително минимално ниво на резерви ще засили сигурността на доставките тази зима и през следващите отоплителни сезони според Европейската комисия.

Резервите в Полша са запълнени до почти 100% на 27 август, докато хранилището на Португалия е също пълно. Италианските хранилища са запълнени до 81%, докато унгарските до 62%, а българските до 60%, показват данните на GIE.

Съоръженията за газ в Германия се пълнят бързо и се очаква да постигнат целта за запълване на 85% през октомври още следващия месец, каза министърът на икономиката Робърт Хабек. Но дори и с пълни хранилища Германия може да не успее да изкара спокойно зимата, ако Русия спре газовите потоци, каза Клаус Мюлер, президент на Федералната мрежова агенция, енергийният регулатор на страната, в интервю за Bloomberg News по-рано този месец.

Най-големият вносител на енергия в ЕС рестартира въглищни електроцентрали, за да пести газ. Освен това се надпреварва да въведе в експлоатация нова инфраструктура за внос на втечнен природен газ от целия свят, като първите два плаващи терминала трябва да стартират тази зима.