Бързите покупки на втечнен природен газ от различни държави по света и топлото време, доведоха до неочаквания резултат - Европа сега има твърде много газ. Но кризата далеч не е приключила. Тя много ще зависи от времето навън през зимата, се казва в анализ на агенция Bloomberg. Така изведнъж се оказа, че Европа разполага с повече природен газ, отколкото й е необходим.

Жадна за внос от Русия, на която отдавна разчита, след драстичното намаляване на доставките, Европа се втурна да купува втечнен природен газ от цял свят, за да запълни своите газохранилища. Времето засега е необичайно топло за сезона и заявките за втечнен природен газ са удовлетворени в по-голямата си част, така че хранилищата в региона са почти пълни преди началото на отоплителния сезон. Цените на бензина също спаднаха и сега са по-малко от една трета от летния си връх.

Но има още много опасности в бъдеще. Ако например настъпи студена вълна, Европа ще трябва незабавно да използва резервите си от газохранилищата. Властите са притеснени от заплахата от нови саботажи на енергийни съоръжения, тъй като това би променило из основи ситуацията на пазара. Но сега, в края на октомври, ситуацията на континента е много по-добра, отколкото

"Излишъкът на газ в Европа ще продължи поне до декември", казва Джакомо Масато, водещ анализатор и старши метеоролог в италианската енергийна компания Illumia. "Малко вероятно е през ноември в Европа да настъпи продължително застудяване", добавя той.

Цените на газа са близо до най-ниското си ниво от юни насам, въпреки че опасността се крие в пазарните цени. Февруарските фючърси са с 44% по-скъпи от ноемврийските, а цените за следващата зима са още по-високи. Това предполага, че проблемите с предлагането ще продължат.

Защо цената на газа в Европа се срина?

Защо цената на газа в Европа се срина?

В последните дни е едва 35 евро на мВтч

Тази ситуация означава, че е изключително важно да се намали потреблението, въпреки примамливо ниските цени. Компанията за анализи Timera Energy изчислява, че спадът в търсенето на газ през 2022 г. ще бъде между 7% и 9%, главно поради затварянето на големи промишлени предприятия, които консумират големи количества газ. Но тази цифра все още е далеч от целта на ЕС от 15%.

"Способността на Европа да преодолее паралелно кризите с електроенергията и газа през следващите две години ще зависи до голяма степен от намаляването на търсенето. Смятаме, че до края на кризата има още много време", пишат анализатори от Timera Energy.

Засега танкерите с втечнен газ продължават да пристигат. Този месец Северозападна Европа ще приеме 82 танкера за втечнен природен газ, което е с 19% повече в сравнение със септември. Все повече кораби вече действат като един вид плаващи съдове за съхранение на втечнен газ, поради очакванията за повишаване на цените и ограничения капацитет за приемане на горивото, както съобщават корабните брокери Fearnleys A/S. От своя страна Ойстейн Калеклев, главен изпълнителен директор на норвежкия собственик на танкери Flex LNG, отбелязва, че тази ситуация може да продължи до средата на февруари.

Цените на газа засега се понижават, но тази ситуация може лесно да се промени при определени обстоятелства. Например увеличаването на търсенето в Азия може да ги повиши, а Русия може да спре транзита на газ през Украйна. Това може да се дължи и на злонамереност или на щети по инфраструктурата в среда на война. Всичко това засилва натиска върху цените. Освен това, при тази ситуация ще бъде по-трудно да се запълнят газохранилищата през следващата година, както вече предупредиха енергийни експерти.

"Когато температурите навън започнат да падат и газохранилищата се изпразнят, пазарните реалности под формата на дисбаланс между търсенето и предлагането ще доведат до повишаване на цените на горивата, а това допълнително ще засили инфлационния натиск. През следващата зима, проблемът със сигурност ще стане още по-остър", коментира Катя Яфимава, старши изследовател в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Нидерландия върна отнетия лиценз на "Турски поток", единствения "сигурен" газопровод с руски газ за Европа

Нидерландия върна отнетия лиценз на "Турски поток", единствения "сигурен" газопровод с руски газ за Европа

Това стана със съдействието на Унгария