Властите на Нидерландия върнаха експортния лиценз на компанията South Stream Transport B.V., операторът на газопровода "Турски поток", съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от РИА Новости.

"В края на септември дойде съобщението, че на оператора на газопровода "Турски поток", регистриран в Нидерландия, е отнет лиценза за износ. Това не представляваше непосредствена заплаха за доставките, но в дългосрочен план ситуацията не беше окуражаваща.

Няколко пъти се консултирах с министъра на енергетиката на Нидерландия и вчера стана известно, че нидерландските власти са върнали лиценза за износ на компанията", написа Сиярто в социалните мрежи.

По думите на унгарския министър, тази информация е потвърдена и от "Газпром", което означава, че оттук нататък работата на газопровода ще бъде възобновена в пълен обем.

Сиярто припомни, че "Турски поток" остава единственият маршрут, по който газът тече непрекъснато към Европа. Министърът подчерта, че Будапеща смята инициативата на Европейската комисия за налагане на "таван" на цените на газа (която засега отпада) за "опасна", защото ще доведе до недостиг на природен газ на международните пазари.

Нидерландия е отнела лиценза за износ на газ на оператора на "Турски поток"

Нидерландия е отнела лиценза за износ на газ на оператора на "Турски поток"

Подаването на газ по газопровода обаче продължава

Ще припомним, че във връзка с евентуалните последствия от отнемането на лиценза на South Stream Transport B.V., в началото на октомври Πaвeл Иĸepт, yпpaвлявaщ пapтньop в извecтнa aдвoĸaтcĸa ĸaнтopa коментира, че oт глeднa тoчĸa нa зaĸoнoдaтeлcтвoтo, пpяĸ пoтpeбитeл нa eнepгийния pecypc oт "Typcĸи пoтoĸ" e Typция, тъй ĸaтo гaзoпpoвoдът физичecĸи излизa нa нeйнa тepитopия.

По думите на юриста, "oтнeмaнeтo нa лицeнза нe e пpяĸa зaбpaнa зa изнoc нa гaз".

Oт дpyгa cтpaнa oбaчe, aдвoĸaтът пoдчepтa тогава, чe oтнeмaнeтo нa лицeнзa oгpaничaвa тexничecĸaтa пoддpъжĸaтa и peмoнтнoтo oбcлyжвaнe нa гaзoпpoвoдa в бъдeщe, вĸлючитeлнo влиза в действие зaбpaнa зa пpeдocтaвянe нa нoви peзepвни чacти, ĸoитo ce пpoизвeждaт и дocтaвят oт cтpaни, ĸoитo ca ce пpиcъeдинили ĸъм aнтиpycĸитe caнĸции.

Сега, с връщането на лиценза на компанията South Stream Transport B.V., посочените ограничения и опасения отпадат.

Подаването на газ по „Турски поток“ намалява

Подаването на газ по „Турски поток“ намалява

Какви са причините