На фона на редица големи градове на Стария континент София се представя все по-добре през последните години, като дори според данни на Евростат столичаните у нас имат по-висок стандарт на живот от средноевропейския.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в София е двойно по-голям от средният за страната и няма съмнение, че градът има сериозен принос за икономическото развитие на България.

Софиянци живеят по-добре от средния европеец

Софиянци живеят по-добре от средния европеец

Но нещата далеч не стоят по същия начин за останалите големи градове в страната

Нашата страна обаче не е единствената, която до голяма степен зависи от столицата си. Според публикация на платформата за статистически изследвания Statista това важи в голяма степен за държави, като Гърция и Словакия.

Данни на германският Institut der deutschen Wirtschaft Köln, които използват от Statista, показват, че БВП на глава от населението там ще се свие съответно с 19,8 и 18,9 на сто, ако бъдат изключени Атина и Братислава.

Франция без Париж от своя страна би изгубила също значителна част от своята икономика - 14,8%. Великобритания минус Лондон пък е равно на 11,1% по-малко БВП на глава от населението.

За сметка на това Италия е много по-малко зависима от столицата си. Според изчисленията разликата без Рим ми била със само 1,6 на сто надолу.

Берлин от своя страна е на противоположния полюс. Високата безработица, задлъжнялостта и недостатъчно добрата инфраструктура са сред проблемите на града. А без него БВП глава от населението в Германия би се повишило с 0,2%.

Снимка 319590

Източник: Statista