Ако Румъния успее да усвои финансирането от 80 милиарда евро, предвидено за страната в новата финансова рамка на Европейския съюз (ЕС), това ще осигури допълнителен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от средно 5 процентни пункта всяка година до 2027-а. Това изчисляват CFA Society Romania, цитирани от Romania Insider.

Прогнозата на експертите изглежда особено оптимистична, като се има предвид, че за същия период страната ще трябва да допринася с между 15-20 милиарда долара към бюджета на ЕС.

Междувременно среден ръст от 5% за следващите 7 години ще донесе общо 34% по-висок ВП на страната към 2027 година в сравнение с 2020 година, като се има предвид очаквания спад през тази година и какъв би бил растежът без европейското финансиране.

Румъния получава почти три пъти повече средства от България по новата европейска рамка

Румъния получава почти три пъти повече средства от България по новата европейска рамка

След като пакетът бъде одобрен от Европейския парламент, страните трябва да изготвят план за похарчването на средствата

В стойностно изражение това биха били допълнително 77 милиарда евро в сравнение с БВП на настоящата година.

Експертите от CFA изчисляват, че допълнителният БВП, генериран в резултат на европейските средства за периода 2021-2027 година може да достигне 147 милиарда евро.

Все пак обаче нещата ще се влошават още преди да започне подобрението. Анализаторите посочват, че през 2020 година румънската икономика вероятно ще се свие с около 4,5%, а бюджетният дефицит ще достигне 7-8% от БВП.