Въпреки нарастващото напрежение между Гърция и Турция, пристанищата на Солун и Измир бяха свързани с фериботна линия.

Първото пътуване от Солун до Измир беше осъществено със "Smyrna di Levante", кораб с дължина 160 метра и ширина 23 метра, собственост на базираната в Гърция корабна компания Levante Ferries.

Фериботът с капацитет 300 превозни средства и 948 пътници отпътува от гръцкото пристанище на 10 октомври в 17 ч. и акостира на пристанище Измир на 11 октомври в 8 часа сутринта.

Нов ферибот ще плава от Бургас до Батуми

Нов ферибот ще плава от Бургас до Батуми

Намеренията са "Вилнюс" да извършва курсове веднъж седмично

На ферибота са пътували общо 119 пътници, пет автомобила, два камиона и един мотоциклет. Фериботът ще се върне в Солун в 19 ч. във вторник, отбелязва Hurriyet Daily.

Предвижда се пътуването между двете страни да е с продължителност от 13 часа, а цените на билетите да започват от 81 евро на човек с 10% отстъпка за двупосочни билети.

Властите на пристанището в Солун създадоха съоръжения за необходимия контрол, тъй като пътниците и стоките ще трябва да преминат през митнически контрол, тъй като Турция не е част от Шенгенската зона.

Пускат на вода първия в света ферибот изцяло на електричество

Пускат на вода първия в света ферибот изцяло на електричество

Корабът може да превозва до 147 пасажери, ето къде

С пътуванията, които обединяват двете страни на Егейско море, се цели печалба в областта на взаимната търговия и туризма.