След шестчасова видеосреща вчера, снощи финансовите министри на страните от еврогрупата и нейният президент одобриха пакета от координирани мерки, които ще бъдат взети за облекчаване на последиците от пандемията от коронавирус върху местните икономики.

"Ще използваме всички необходими инструменти, за да ограничим социално-икономическите последици от разпространението на COVID-19", пише в съобщението им. "Затова създадохме първия пакет от национални и Европейски мерки, докато създадем рамка за последващите действия в отговор на развитията на болестта и с цел да подпомогнат икономическото възстановяване."

Първоначалната оценка на фискалните мерки в този пакет от мерки възлиза на средно 1% от БВП, които ще бъдат насочени за подпомагане на икономиката. Освен това ще бъдат създадени механизми за осигуряване на ликвидност (под формата на схеми за публични гаранции и отлагане на плащането на данъците) на стойност "поне" 10% от БВП. "Тези стойности могат да нараснат значително в бъдеще.

Европейските акции записаха ръст след историческия срив

Европейските акции записаха ръст след историческия срив

На "Уолстрийт" първоначалният ръст премина към нов спад

От документа става ясно, че властите в страните ще позволят на стабилизационните механизми да работят в съчетание с всички други мерки за елиминиране на ефектите от коронавируса. На национално ниво сред мерките са:

  • незабавни фискални разходи за подпомагане на сектора на здравеопазването;
  • ликвидна подкрепа за компаниите, които са изправени пред трудности заради заболяването, особено за малките и средни предприятия, включително в сферите на транспорта и туризма. Сред мерките може да се включат данъчни мерки, държавни гаранции (включително за износа) и отмяна или отлагане на някои санкции;

На европейско равнище, горните мерки ще бъдат подпомогнати от:

  • 37 млрд., идващи от "Инвестиционната инициатива за отговор на коронавируса", които ще бъдат инжектирани в здравните системи, малките и средни предприятия, пазарите на труда и "други уязвими сектори от икономиките". От Европейската комисия обещават и допълнително 28 млрд. евро в структурни фондове;
  • Европейската инвестиционна банка ще мобилизира до 8 млрд. евро, обезпечени от европейския бюджет, с които ще бъдат подпомогнати 100 хил. европейски малки и средни предприятия под формата на кредитиране. "Подкрепяме плана на Европейската инвестиционна банка да увеличи тази сума до 20 млрд. евро, с които ще бъдат достигнати още 150 хил. компании", посочва се в изявлението;
  • Европейската инвестиционна банка ще увеличи инвестициите в малки и средни предприятия с допълнителни 10 млрд. евро.

"Ще имплементираме необходимите допълнителни координирани и решителни политики, включително още фискални мерки, за да подпомогнем растежа и заетостта", завършва изявлението.