Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши прогнозата си за растеж на глобалния Брутен вътрешен продукт за 2021 г. поради излизащите макроикономически данни за по-бързо отваряне на сектора на услугите в САЩ и Европа, както и заради мерки за подкрепа от властите.

Глобалната икономика ще нарасне с 6,3% тази година, според следващия доклад на агенцията Global Economic Outlook (GEO). През март се очакваше ръст от 6,1%.

Очаква се БВП на САЩ да се увеличи с 6,8% (предишна прогноза за 6,2%) до края на тази година, Китай - с 8,4% (непроменен), Еврозоната - с 5% (преди 4,7%), Великобритания - с 6,6% ( преди 5%).

В същото време прогнозата за растеж на БВП в Япония беше понижена до 2,5% от 3,6%, а за развиващите се страни без Китай - до 5,9% от 6%.

Fitch отбеляза възстановяването в сектора на услугите в Европа и САЩ през последните месеци, на фона на спад в новите случай на инфекции с COVID-19, увеличаване процентите на ваксинираните и облекчаване на ограниченията.

Освен това, от публикуването на последната прогноза, Германия и Италия обявиха значителни нови мерки за финансова подкрепа. "Ние също така включихме в нашата перспектива за САЩ предварителна оценка на въздействието на инфраструктурния план на американския президент Джо Байдън", се казва в доллада GEO.

Fitch също значително повиши прогнозата си за инфлация за САЩ и в световен мащаб. Сега агенцията очаква инфлацията в САЩ да достигне 4,1% до края на годината. До края на следващата година се очаква да спадне до 2,2%, а през 2023 г. - да се повиши до 2,5%.

"Настоящият инфлационен натиск изглежда се дължи главно на темповете на глобално икономическо възстановяване и неочакваното нарастване на потребителските разходи за дълготрайни стоки в САЩ. Тези фактори вероятно ще облекчат през 2022 г.", каза главният икономист на агенцията Брайън Култън.

По-рано прогнозата за световния икономически растеж беше подобрена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). ОИСР повиши прогнозата си за растеж на глобалния БВП през 2021 г. до 5,8% от 4,2%, очакван през декември. Понастоящем се предвижда ръст от 4,4% за 2022 г. спрямо предходната оценка от 3,7%.