Нуждаем се от понижаване на данъците - и то бързо, заяви премиерът на Франция Едуард Филипе. "Понижаването на данъците трябва да бъде приоритет", убеден е той.

Коментарът му идва в отговор на "великия дебат" - 10 000 срещу из страната и почти два милиона мнения, пратени през интернет. Разговорите бяха предизвикани от движението на "жълтите жилетки", които протестират всяка седмица от средата на ноември насам. Първоначално те настояваха за премахването на нов акциз върху горивата, но по-късно недоволството се разпростря върху цялата икономическа политика на президента Еманюел Макрон.

Продължилите три месеца дебати "ясно показват в коя посока трябва да тръгнем: нуждаем се от понижаване на данъците - и то бързо", казва Филипе.

Франция е страната, в която данъците са най-тежки: 46,2 процента от брутния вътрешен продукт през 2017 г. и най-високото ниво сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. На втора позиция е Дания (46%), а Швеция на трета с 44% от икономиката.Франция има и най-високото ниво на социални разходи - 31,2% процента от БВП през 2018 г., изпреварвайки Белгия (28,9%) и Финландия (28,7%).

След дебатите става ясно и друго - французите настояват за връщането на данък богатство, който бе премахнат от Макрон.

Възстановяването на Франция от "Жълтите жилетки" е твърде бавно

Възстановяването на Франция от "Жълтите жилетки" е твърде бавно

Втората най-голяма икономика в еврозоната не може да възвърне инерцията си