Икономиката на Франция няма да успее да възвърне инерцията си с очакваната по-рано скорост след протестите на "Жълтите жилетки", сочи изследване на централната банка, цитирано от Bloomberg.

Втората най-голяма икономика в еврозоната ще се разшири с 0,3 процента през първите три месеца на годината, показват резултатите от редовното месечно бизнес изследване, проведено през февруари. По-рано централната банка предвиждаше 0,4 процента растеж.

Резултатите подчертават притесненията, че икономиката на еврозоната не страда просто от временни затруднения. Миналата седмица Европейската централна банка намали прогнозите си за икономическа експанзия за тази година и обяви мерки за стимулиране на кредитирането.

Турската икономика изпадна за първи път в рецесия от 10 години насам

Турската икономика изпадна за първи път в рецесия от 10 години насам

Проблемите обаче вероятно тепърва започват

Все пак има и добра новина. Изследването сочи, че настроенията в производството се покачват с два базисни пункта до 101 и отново са над средното дългосрочно ниво от 100. В сферата на услугите показателят остава непроменен на 101.

Бизнес лидерите и в индустрията, и в услугите очакват продължаване на растежа през март.

Протестите на "Жълтите жилетки" нанесоха загуби от над €10 милиарда на Франция, изчисли по-рано премиерът на страната. Бунтовете засегната веригите за доставки и продажбите на дребно, а местна асоциация изчисли, че търговците са загубили около €1 милиарда приходи.

Неочакван спад в производството на Германия в началото на годината

Неочакван спад в производството на Германия в началото на годината

Няма подслон за германската индустрия от задаващата се икономическа буря