Еманюел Макрон въвежда нови данъчни облекчения в следващия си бюджет в опит да повиши растежа на икономиката на Франция - както и своето одобрение, пише Politico. Очаква се обаче срещу промените да се надигне вълна на недоволство.

Данъчната реформа ще спести €26 милиарда на работодателите и служителите - най-значителното еднократно намаление на данъчната тежест във Франция от над десетилетие. Промените са част от стратегията на Макрон да увеличи заплащането за труд в страната, където разходите на работодателите са високи, а безработицата, която в момента е над девет процента, преследва президента.

Но за да плати за намаленията, Макрон ще "удари" по-малко продуктивните групи от обществото: ще бъде поставен таван на пенсиите, както и на социалните помощи, а редица позиции в държавната администрация ще бъдат закрити, казва премиерът Едуард Филипе. "Това ще бъде истинска кървава баня за държавата и публичните услуги", заяви крайнолевият лидер Жан-Лук Меленхон.

Франция готви €8 милиарда за борба с бедността

Франция готви €8 милиарда за борба с бедността

Около 8,8 милиона в страната живеят в бедност

Двугодишният бюджет на Макрон идва на фона на публикувано на 16 септември изследване, според което по-малко от една пета от французите одобряват действията на държавния глава - спад на популярността, който се ускори през последните два месеца заради редица проблеми, сред които слаб растеж и висока безработица.

Заедно с няколко политически скандала, тези фактори увеличават очакванията за икономическата програма на Макрон, която все още не е дала резултат. След 16 месеца постоянни реформи, започнала с нови правила за наемане и уволнение на служители, растежът остава слаб, а безработицата твърде висока.

Бюджетът за следващата година подкрепя професионалната класа, която го подкрепи през 2017 г. Около €20 милиарда ще бъдат спестени на компаниите от разходи по труда, а домакинствата ще си спестят около €6 милиарда. Данъкът върху заплащането за извънреден труд ще бъде премахнат от септември 2019 г. А правителството планира да съкрати 4 500 работни места в администрацията през следващата година, а през 2020 г. - още 10 000.

При Макрон Франция ще намалява данъци, а няма да въвежда нови

При Макрон Франция ще намалява данъци, а няма да въвежда нови

Париж разчита на растеж и фискални реформи, за да намали дефицита