Във Франция няма да има нови данъци по време на петгодишния мандат на президента Еманюел Макрон, който ще продължи до 2022 г.

Значителният данък върху жилищните имоти, който Макрон постоянно намалява, ще бъде напълно отменен, щом бъде намерен начин да се гарантира, че местните власти ще бъдат компенсирани за очакваната загуба на приходи от около 20 млрд. евро.

"По време на мандата няма да има нови данъци", заяви финансовият министър Бруно Льо Мер пред френска телевизия.

40-годишният Макрон, който е бивш инвестиционен банкер, обеща да намали дефицита във френския публичен сектор за пръв път от години, като го доближи до регламентираните за еврозоната 3% от БВП.

За да се постигне тази цел, публичните разходи вероятно ще трябва да намалеят, щом не се предвиждат увеличения на данъците.

По-силен икономически растеж също би помогнал за това, тъй като повишава държавните приходи от съществуващите данъци и увеличава общия размер на събраното, намалявайки размера на дефицита спрямо БВП.

Льо Мер, който напусна традиционната десница, за да се присъедини към правителството на Макрон, беше категоричен в обещанието си да запази настоящите данъци без промяна.

"Няма да премахнем един данък, само за да измислим друг на негово място. Не може с едната ръка да даваш на френските граждани, а с другата на вземаш. Няма да има нови данъци", категоричен бе Льо Мер.

Френската централна банка прогнозира, че БВП, който през миналата година нарасна с около 1.8%, най-силният растеж от 2011 г. насам, ще запази подобен темп през следващите 3 години.