Франция ще предостави на Армения ракети за противоракетна отбрана (ПВО), ако са необходими на страната. Такова заявление направи министрът на въоръжените сили на Франция Себастьян Лекорню на съвместен брифинг с арменския си колега в Ереван.

"Ако Армения в бъдеще се нуждае от въоръжение, ние можем да предадем на нейно разположение и системи ПВО за близко, средно и далечно разстояние. Това означава да бъдем надежден и доверен партньор, когато става въпрос за суверенитета на страната", казва френският министър, цитиран от "Спутник Армения".

Двамата министри са подписали в арменската столица пакет документи за военно сътрудничество. По думите на Лекорню, Париж вече е предал на Ереван прибори за нощно виждане, както и се подготвя изпращане на бронемашини "Бастион". Френският министър е подчертал, че тази военна техника има отбранително значение и е предназначена за защита на населението и границите на страната. Лекорню е добавил, че "никой не може да критикува Франция за военното сътрудничество с Армения".

През есента на миналата година президентът на Армения Ваагн Хачатурян коментира пред френската телевизия France 2, че страната му се нуждае от нов военен партньор освен Русия.

Армения се оплака, че Русия ограничава вноса на нейни стоки

Армения се оплака, че Русия ограничава вноса на нейни стоки

Страната свика спешно съвещание на страните от ЕАИС