Армения свика спешно съвещание в рамките на Евразийския икономически съюз (ЕАИС) заради "затягането" на контрола от страна на Русия върху вноса на нейни стоки, преминаващи през ГКПП Горен Ларс. Това заяви министърът на икономиката на републиката Ваан Керобян, съобщи ТАСС.

Той е подчертал, че ситуацията за Ереван остава "непонятна", а бизнесът на страната е изправен пред "неочаквано препятствие". За да се избегнат подобни проблеми в бъдеще, министърът е посъветвал арменските предприемачи да не разчитат само на доставки за Русия, а да се опитат да намерят клиенти и на други пазари.

По думите на министъра, от началото на годината досега руската страна е върнала 35 камиона с продукция заради различни проблеми, а само за последните три дни са оформени също толкова връщания. При това, качеството на продуктите остава същото както досега, смятат от арменска страна.

Накъде извън Русия "изтичат" руските капитали

Накъде извън Русия "изтичат" руските капитали

В тази посока се преместиха и много руснаци

Ваан Керобян същеевременно е отказал да отговори на въпрос, дали Ереван вижда политическа "окраска" в тази ситуация, тоест връзка между неочаквано повишените изисквания на "Росселхознадзор" и известно изостряне на руско-арменските отношения. Арменският премиер Никол Пашинян досега не твърди, че Русия е въвела ограничения за арменски стоки.

От руското ведомство за контрол на качеството на селскостопанските стоки при внос, коментирайки ситуацията, посочват рязко увеличение на доставките на замърсена растениевъдна продукция. Според руското ведомство, става въпрос за установяване на карантинни вредители в плодова и зеленчукова продукция. От "Росселхознадзор" са потвърдили, че половината от случаите са настъпили от 24 до 26 ноември.

След дълги преговори с ЕС: Армения ще продава коняк в Европа, но под друг бранд

След дълги преговори с ЕС: Армения ще продава коняк в Европа, но под друг бранд

Междувременно производството на алкохол в страната е намаляло