Броят на компаниите с руски капитал в Казахстан е нараснал със 70% за година, казва пред РИА Новости Антон Логинов, търговски представител на Русия в републиката.

По официални данни, към 1 август в Казахстан са регистрирани общо 41 000 чуждестранни организации.

От тях 18 000 са с руски капитал, което предствалява нарастване със 70% спрямо първите 7 месеца на миналата година. Въпросните новорегистрирани в Казахстан руски фирми са предимно от малък и среден бизнес, докато делът на едрия бизнес е по-малко от 1%, пояснява Логинов.

Търговският представител обяснява още, че за руснаците е лесно да открият бизнес в Казахстан - специален идентификационен номер може да бъде получен за до седем работни дни.

По думите на Логинов, все още е трудно да се оцени приносът на руските предприятия за растежа на икономиката на Казахстан, това може да стане след няколко години.

Колко е средната работна заплата в Казахстан

Колко е средната работна заплата в Казахстан

А колко е средният доход на човек от населението, както и този на най-богатите 10%

Казахстан осве това стана една от най-популярните дестинации за руснаците, напуснали страната, след като президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия на 21 септември 2022 г.

Към края на ноември влезлите на територията на републиката руснаци достигнаха 400 хиляди, а след края на мобилизацията в Казахстан останаха около 100 хиляди руснаци.

Според оценките на Министерството на икономика на Казахстан за периода януари-октомври 2022 г. брутния вътрешен продукт (БВП) на Казахстан е нараснал с 2,5% на годишна база.

А по-конкретно, инвестициите в основен капитал нарастват за периода с 6,7%. Това е значително по-малко, отколкото в съседните Армения и Грузия, където руснаците също отиваха масово.

В Казахстан депозитът в банка отново стана изгоден  - лихвите са най-високите от 25 години

Голямата азиатска страна, в която депозитът в банка отново стана изгоден - лихвите са най-високите от 25 години

Колко е средната лихва по депозити за граждани и фирми