Банките в Казахстан повишават атрактивността на своите депозитни продукти. Сега средният лихвен процент по депозити на граждани, по данни на анализаторите от Data Hub, е достигнал най-високото си ниво за последните 25 години, пише финансовият сайт nur.kz.

Така, по време на настоящия период на висока инфлация, банковият депозит може да бъде един от най-ефективните начини за защита на спестяванията в азиатската страна, която по територия е трета в Азия и 9-та в света.

През май средната лихва по депозити в националната валута в банки за физически лица в Казахстан е 13,9%, като през юни вече се е повишила до 14%.

Колко е средната работна заплата в Казахстан

Колко е средната работна заплата в Казахстан

А колко е средният доход на човек от населението, както и този на най-богатите 10%

Както са установили анализаторите, депозитите за населението не са били толкова доходоносни от повече от 25 години. Единственият път, когато средният пазарен лихвен процент по депозити е по-висок, е бил през декември 1996 г. - 16,7%.

Банковите условия обаче се подобряват не само загражданите, но и за юридическите лица. Банките им предлагат депозити при средна лихва от 14,6%. През последните 25 години показателят е бил по-висок само за кратък период от време на границата на 2015-2016 година.

Анализаторите отбелязват, че максималните ставки по депозитите на физически лица в тенге в момента могат да достигнат 18,3%.

Китай измести Русия като най-голям търговски партньор на Казахстан

Китай измести Русия като най-голям търговски партньор на тяхна обща съседна страна

До миналата година Русия държеше "първенството"