Китай стана основен търговски партньор на Казахстан, изпреварвайки Русия, съобщи порталът inbusiness.kz, позовавайки се на данни за външната търговия на републиката. Страната има обща граница както с Русия, така и с Китай, и е трета по площ в Азия.

Отбелязва се, че към юни делът на Китай във външнотърговските операции на Казахстан е достигнал 19,2%, докато делът на Русия е 18,8%.

В Казахстан навлиза луксозна марка китайски автомобили, ползвани от самия Си Цзинпин

В Казахстан навлиза луксозна марка китайски автомобили, ползвани от самия Си Цзинпин

Те досега се ползваха основно от държавни глави, високопоставени служители и дипломати

От януари до май обемът на търговията на Казахстан с Китай се е увеличил на годишна база с 21,6% в парично изражение до 10,7 милиарда долара, по данни на казахстанските митници. Отбелязва се, че за същия период на 2022 г. търговският оборот между двете страни е възлизал на 8,8 милиарда долара.

А за миналата година търговията между Китай и Казахстан е нараснала с една трета спрямо предходната 2021 година до близо 24 милиарда долара. Това е с 2 милиарда долара по-малко от обема на търговията с Русия, по данни на Бюро за национална статистика на Казахстан. Търговията на Казахстан с Руся също бележи ръст през миналата година, но не толкова значителен.

Колко е средната работна заплата в Казахстан

Колко е средната работна заплата в Казахстан

А колко е средният доход на човек от населението, както и този на най-богатите 10%