Заможните казахстанците ще могат да си купят истински президентски автомобил още през юли тази година. Това е възможно, защото в Казахстан ще започнат да се продават автомобили от китайската марка Hongqi, която е избрал да ползва самия президент на Китай, Си Дзинпин, съобщи икономическият сайт nur.kz.

Навлизането на марката от премиум сегмента на казахстанския пазар беше обявено в столицата Алмати. Официален дистрибутор на производителя в Казахстан ще бъде Allur.

Hongqi е марка луксозни автомобили на автомобилостроителя China FAW. През 65-годишната си история, компанията изначално осигурява превозни средства за държавни глави, високопоставени служители и дипломати, като автомобилите се произвеждат в лимитирани серии.

Кои страни в света са най-големите износители на автомобили

Кои страни в света са най-големите износители на автомобили

Третият износител е с амбицията да стане първи

Напоследък всичко това се промени - представителните модели на Hongqi станаха достъпни за широк кръг платежоспособни хора. А от юли 2023 г. и жители на Казахстан ще могат да станат собственици на новия луксозен автомобил.

Всъщност марката Hongqi вече е навлязла (в ограничен брой) на пазара на 13 страни, но компанията все още има модели, които не се предлагат за публична продажба.

Заможните казахстанци, имащи склонност към иновациите и лукса, ще имат избор от четири модела - два седана и два кросоувъра, единият от които е електрически автомобил. Предвижда се до края на годината да бъдат внесени в Китай общо 600 автомобила от марката Hongqi, с тенденция за увеличение на броя им през следващата година.

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Кои заводи и колко автомобили ще произвеждат, ще има ли нови марки, какъв е най-популярният ценови диапазон при продажбите