На първо място в света по износ и съответно доставки на автомобили в други държави през 2022 година е Япония, съобщи Bloomberg. Второ място по този показател заема Германия, а Китай излезе на трето място. Четвъртото място в «класацията» за най-голям брой изнесени в чужбина автомобили зае Южна Корея, а петото - САЩ.

Отбелязва се, че Китай е доставил в чужбина само с 60 хиляди броя автомобили по-малко, отколкото Германия, чийто износ спадна през последните години. Доставките на автомобили от Китай през 2022 г. надхвърлиха 2,5 милиона броя, като така страната се нарежда след първите три най-големи доставчици на автомобили в света, посочва Bloomberg.

По-конкретно, "доставките на китайски автомобили в чужбина са се утроили спрямо 2020 г., т.е. само за две години, и са достигнали повече от 2,5 милиона броя за миналата година", пише агенцията, позовавайки се на данни от Китайската асоциация на пътническите автомобили.

Колко нови автомобила са продадени в света през 2022-а?

Колко нови автомобила са продадени в света през 2022-а?

Лидер е Китай с 4,4% растеж на търсенето, въпреки ковид ограниченията

Към момента китайските марки заемат водещи позиции в Близкия изток и Латинска Америка. В Европа се продават основно електромобили Tesla, сглобени в Китай, както и европейски марки, собственост на китайски компании, като Volvo. Продажбите на китайски марки автомобили като BYD и Nio, също нарастват.

По думите на заместник-главния инженер на Китайската автомобилна асоциация Сю Хайдонг, страната ще се стреми да достигне 8 милиона продажби на автомобили в чужбина до 2030 г., което е двойно повече от настоящите доставки в чужбина на Япония, която сега е първо по този показател.

Посочената тенденция, отбелязва агенцията, показва, че Китай се е отдалечил от статута на "световна фабрика" за евтина електроника и домакински уреди.

Китай и САЩ са с най-големите в света пазари по продажби на автомобили

Кои страни са с най-големите в света пазари по продажби на автомобили

Има размествания в челната тройка за 2022 г. спрямо предходната година