Френският министър на финансите Бруно Льо Мер се отправя към Давос с амбициозна мисия за изявление към най-богатите икономики в света: възстановете капитализма.

Ходът на Льо Мер е част от френското председателство на Г-7. Той ще представи идеята в Париж, преди да се отправи към Давос, за да се срещне с лидери в областта на финансите и бизнеса, пише Bloomberg.

Министърът ще каже на изпълнителните директори, че техните компании са твърде големи, твърде силни и плащат твърде малко данъци. Председателството на Франция на Г-7 ще бъде посветено на борбата с неравенствата, които според Льо Мер произтичат от това.

Приватизацията може да е решението на френския проблем

Приватизацията може да е решението на френския проблем

Увеличения на дефицита и данъците не могат да финансират трансформацията на транспорта

Идеята може да се окаже трудна за реализиране от правителството на президента Еманюел Макрон предвид вътрешните проблеми. "Жълтите жилетки" вилняха из страната с искания за по-високи доходи и по-добър жизнен стандарт.

На международната сцена френският лидер изпитва трудности да ускори европейските си реформи - като данъка върху големите технологични компании - докато принципът на управление на Доналд Тръмп - "Америка на първо място" оспорва многостранните решения, за които Макрон казва, че са ключ към просперитета на Франция.

"Живеем в изключителни времена, когато всичко се преобръща. Трябва да защитим нашата визия за капитализма, нашата френска и европейска визия за капитализма", призовава финансовият министър.

Делът на Г-7 в световната икономика намалява все по-осезаемо

Делът на Г-7 в световната икономика намалява все по-осезаемо

Не е за пренебрегване и фактът, че Г-7 вече няма икономическата власт, която някога е имала. Растежът в Китай и други азиатски държави означава, че делът на групата в световния брутен вътрешен продукт е спаднал до около 30% от над 50% в началото на 90-те години. Индийската икономика се очаква да изпревари Франция по размер тази година и да продължи да расте по-бързо през следващите години, показват прогнозите на МВФ.

Главната цел на Франция за финансовия път на Г-7 през 2019 г. е да накара компаниите да плащат повече данъци, отчасти чрез създаването на минимален данък. Подобна базова линия ще попречи на големите компании да резервират печалби в данъчни убежища или юрисдикции с ниски данъци, смята Льо Мер.

Според него компаниите с пазарна капитализация, която е по-голяма от БВП на повечето страни, също поставят все по-голямо икономическо и политическо предизвикателство пред световния ред. А Г-7 трябва да разгледа този въпрос.