Французите трябва да се опитат да намалят потреблението си на енергоресурси, заяви днес френският министър на икономиката Бруно льо Мер.

"Трябва да положим усилия в тази насока", каза той по BFMTV, говорейки за необходимостта от по-разумно използване на енергията в условията на растящите цени на енергоносителите, пише Интерфакс.

"Трябва да разберем, че светът се е променил. Ще трябва да ускорим движението към независимост от изкопаемите енергийни ресурси", добави министърът, коментирайки увеличението на цените на енергоносителите, причинено по-специално от събитията в Украйна.

САЩ и ЕС обмислят забрана на вноса на руски енергоносители

САЩ и ЕС обмислят забрана на вноса на руски енергоносители

Досега секторът беше пощаден от санкциите

Спот цената на природния газ в Европа днес дообед многократно актуализира историческите си стойности, доближавайки плътно до 4000 долара за 1000 кубически метра газ.

Малко преди това стана известно, че Международната агенция по енергетика (МАЕ) е подготвила план за намаляване на вноса на руски газ в ЕС с 50 милиарда кубически метра годишно, тоест повече от една трета за годината. За да стане това възможно, МАЕ призовава европейците да се съгласят да намалят с един градус температурата в своите домове.

Цената на газа в Европа наближава немислимите доскоро $4000 за 1000 куб. метра
Обновена

Цената на газа в Европа наближава немислимите доскоро $4000 за 1000 куб. метра

Тази седмица в Европа се наблюдава рязък спад в производството на електроенергия от възобновяеми източници