САЩ и Европейският съюз дискутират много активно възможната забрана на вноса на руски петрол в отговор на инвазията в Украйна, обяви дипломат номер едно на САЩ Антъни Блинкън пред CNN.

"Разговаряме с нашите европейски партньори и съюзници, за да обмислим по един координиран начин идеята за забрана на руски петрол, като същевременно се уверим, че има достатъчно запаси от петрол на световните пазари", каза Блинкън.

Администрацията на Джо Байдън е под нарастващ политически натиск да разшири санкциите срещу Русия в енергийната сфера. Досега секторът беше до голяма степен пощаден от мерките, взети от Западните страни, за да не бъдат дестабилизирани пазарите, отбелязва Франс прес.

Запитана по същата тема днес, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, се показа по-предпазлива. Тя спомена за целта да се направи невъзможно за Владимир Путин да финансира войните си и допълни, че ЕС трябва да се отърве от зависимостта си от руските изкопаеми енергийни източници.

"В ЕС следователно дискутираме един стратегически подход за начина, по който да ускорим инвестициите във възобновяемите енергии, за начина, по който да диверсифицираме нашите енергийни доставки", допълни тя, без да споменава за забрана на вноса на руски въглеводороди.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба пък пледира пред CNN: "Спрете да купувате руски петрол". След което Кулеба отправи призив към всички Западни компании да се изтеглят от Русия, както той се изрази, "по хуманитарни причини".

Същевременно стана известно, че Международната атенция по енергетика (МАЕ) е изготвила два сценария за евентуално намаление на зависимостта на Европа от вноса на руски прероден газ. 

Съгласно първит сченарии, страните от ЕС ще намалят вноса на природен газ от Русия с повече от една трета през годината, чрез комбинация от мерки, които ще бъдат в съответствие с екологичната политика на региона, като същевременно поддържат енергийната сигурност на ЕС и енергийна наличност.

Вторият вариант обаче предполага фактическото ограничаване на "зелената програма", което би било мощен удар не само върху вноса на енергийни ресурси от "агресивна" Русия, но и върху цялата екологична политика на Запада през последните години, коментират експерти. 

САЩ и Великобритания се загрижиха как ще им се отразят санкциите спрямо Русия

САЩ и Великобритания се загрижиха как ще им се отразят санкциите спрямо Русия

Цената на енергоресурсите ще продължи да расте