Заради конфликта в Украйна цените на енергоресурсите вече се повишиха и са възможни нарушения на доставките, което може да повиши инфлацията и да ограничи икономическия растеж в САЩ и света, пише The New York Times.

Само за няколко дни глобалната икономическа перспектива се влоши, а неочаквано мощните финансови санкции разтърсиха руската икономика и създадоха заплаха за по нататъшно повишение на инфлацията в целия свят.

В началото на седмицата цените на петрола, газа и потребителските стоки скочиха. В същото време, натискът върху веригите за доставки, още неукрепнали от пандемията, се увеличи драстично, тъй като САЩ, Европа и техните съюзници "затегнаха" силно санкциите спрямо руската финансова система и "замразиха" стотици милиарди долари средства на Централната банка, държани в чужбина.

Русия е слаб играч на полето на световната икономика, тъй като нейният дял там представлява само 1,7% от световното производство, въпреки огромните обеми на износа. Президентът Владимир Путин предприе стъпки през последните години, за да изолира страната от външен натиск. Той създаде големи валутни резерви, намали държавния дълг и дори забрани вноса на сирене и други хранителни продукти от Европа.

Макар че Путин пренебрегва много международни норми, той не може да игнорира съвременната гигантска световна финансова система, която се управлява основно от правителства и банкери извън собствената му страна. Той мобилизира десетки хиляди военнослужещи, обаче Западните държави в отговор мобилизираха своята колосална финансова мощ, пише американското издание.

"Това сега е хазартна игра между финансите и армията", коментира Джулия Фридлендър, директор на Инициативата за икономическо управление на Атлантическия съвет.

Руската спецоперация в Донбас доведе до рекордно покачване на цените на петрола и газа в света и в частност във Великобритания, пише от своя страна британският Daily Mail.

Цената на енергоресурсите ще продължи да расте, тъй като Европа е силно зависима от руските доставки.

Според проучване, британските семейства се опасяват, че скоро ще трябва да плащат повече от 3000 британски лири годишно, за да отопляват домовете си.

Около 4% от газа, консумиран във Великобритания, е руски втечнен газ. Пазарни анализатори твърдят, че скокът на цените отчасти се дължи на несигурността, възникнала във връзка с решението на правителството да забрани на руски кораби да влизат в британските пристанища. Около 33 танкери с втечнен газ идват във Великобритания от Русия за година.

По мнението на експерти, ако сегашните високи цени се запазят, то сметките за газ за милиони британци могат да надхвърлят £280 на месец. Това е над 3000 паунда на година.

Основателят на TheEnergyShop Джо Малиновски коментира: "В зависимост от това как се развие ситуацията в Украйна, цените на газа могат да отидат нагоре или надолу, което не може да се предвиди."

"Ние не сме толкова зависими от руския газ, колкото Европа, но цените, които плащаме, са обвързани с европейските цени на газа. Можем само да се надяваме, че цените на газа на едро няма да се покачат много. Всички други сценарии са лоши или много лоши", цитира мнения на експерти Daily Mail.

Цените на петрола през изминалата седмица се покачиха за кратко до $113 за барел, след което леко се понижиха. Това е най-високата цена от повече от седем години. Очаква се бензина и дизеловото гориво на бензиностанциите във Великобритания също да поскъпнат.

Повишаващите се цени на петрола и газа са добра новина за Путин, тъй като Западът плаща на Русия общо повече от 1 милиард долара на ден за горивата, които Русия доставя. Тази сума в бъдеще само ще нарства, тъй като Европа е силно зависима от доставките на енергоносители от Русия, пише още британското издание.

Защо Европа не налага санкции на вноса на енергоносители от Русия

Защо Европа не налага санкции на вноса на енергоносители от Русия

Възможно е да бъдат въведени квоти за внос на петрол и газ