Гръцкото правителство има намерение да насочи почти 9 милиарда евро за развитие на икономиката на страната през 2016 година. Това заяви в ефира на телевизионния канал Russia Today зам.-министърът на външните работи Димитрис Мардас.

"3,8 милиарда от тези пари (от получените €7,5 млрд. евро по линия на Европейския стабилизационен механизъм) ще останат в икономиката на страната. Цялата останала сума ще отиде за погасяване на дълга. Но освен това, ние се надяваме да получим допълнителни  €4 млрд.от регионалните фондове на ЕС. Което означава, че до края на годината ще разполагаме със сумата около 8 милиарда, а е възможно и с 9 млрд. евро, които ще бъдат насочени към икономиката”, отбеляза Мардас, цитиран от ТАСС.

По мнението на политика, решението за такова разпределение на получените средства може да донесе положителни резултати още през 2016 година.

„Това може да стане добра отправна точка за нашето развитие даже през тази година. Иска ми се да видя да се обърне нашата ситуация и вместо очаквания спад на БВП с 0,7%, да отчетем плюс с помощта на получените средства”,  допълни зам.-министърът. 

Преди дни стана известно, че Съветът на директорите на Европейския стабилизационен механизъм взе решение да отпусна на Гърция  €7,5 милиарда. Това е първата част от втория транш в рамките на третата спасителна програма за ма международна финансово помощ за Атина в общ размер на 86 млрд. евро.