През следващата година Гърция започва процеса по отваряне на нови възможности за проучване и добив на нефт, заяви Янис Басиас, председател на държавната ресорна агенция пред Reuters.

Сред първите места, на които компаниите могат да започнат своите проучвания, е Гренева - близко до мястото, където ще преминава Трансадриатическия газопровод. Очаква се той да пренася газ от Азербайджан до Италия и преминава през северната част на страната.

"От следващата година, може дори и по-рано, ще обявим, че отваряме вратата си за всички заинтересовани от евентуалните залежи", допълни той.

Гърция започва амбициозна програма за разкриване на залежи и добив на нефт и газ, окуражени от последните открития на газ край бреговете на Кипър и Израел, подтикната и от продължителната финансова криза.

Южната ни съседка е във фискална и дългова криза от 2010 г. насам. Основната причина за нея се оказаха фалшифицирани отчети, според които, по време на приемането на еврото, страната имала 13, а не 3% дефицит. Следват няколко години на спад на икономиката и ръст на безработицата.

В началото на настоящата година страната отново се върна към рецесия за първи път от 2012 година. Негативната статистика дойде на фона на продължаващите преговори на Атина с международните кредитори. Властите в южната ни съседка се надяват поредният спасителен транш да бъде потвърден.

Миналата седмица правителството даде на концесия две места, на които Hellenic Petroleum ще извърши проучване, както и на още един блок на частната Energean.

Energean в момента е единственият производител на петрол от залежи в морето край Гърция, изпомпвайки около 3 500 барела всеки ден.

Според Басиас работата по новите находища може да започне след две години. През 2014 г. Гърция вече опита да предложи 17 находища в Йонийско море и на юг от Крит, но неуспешно. Надеждите днес са, че повишената политическа стабилност ще доведе повече инвеститори.

В края на миналата година френската "Total" обяви, че е открила нефт и в българското находище "Хан Аспарух".