Доверието на германския бизнес е спаднало и страната е на ръба на рецесия, според института Ifo. Индексът на бизнес климата на института падна до 88,6 през юли - най-ниското му ниво от юни 2020 г. Мярката за бизнес настроения беше 92,2 през юни. Базира се на проучване сред 9 000 мениджъри в германски фирми.

Президентът на института Ifo Клеменс Фуест коментира, че заплахата от недостиг на газ и високите цени на енергията тежат върху най-голямата икономика в Европа.

"Компаниите очакват бизнесът да бъде много затруднен през следващите месеци. И сегашната ситуация също не е задоволителна", каза Фуест в изявление в "Германия е на прага на рецесия."

Резултатите от проучването идват в момент, когато руският държавен газов гигант "Газпром" заяви, че ще намали потоците на природен газ за Европа до 20% от капацитета на Северен поток 1 от сряда. Русия рестартира тръбопровода в четвъртък след 10-дневна планирана поддръжка, поддържайки газовите потоци до 40% от капацитета - което вече беше по-малко от преди.

Deutsche Bank: Икономиката на Германия навлиза в рецесия

Deutsche Bank: Най-голямата европейска икономика навлиза в рецесия

Последното свиване на енергийните доставки е проблем в цяла Европа и особено в Германия, заради силната зависимост на страната от руския газ

"Газпром" заяви, че отново намалява потоците на природен газ тази седмица поради проблем с оборудването, но германското министерство на икономиката каза, че "няма техническа причина" за намалението.

Това оказва натиск върху Европа, която вече се притеснява от недостига на природен газ тази зима. Ясно е колко е зависима Европа от Русия - тя разчита за 40% от общите си нужди от природен газ на руски доставки. По-голямата част от горивото за Европа се доставя по тръбопровод.

"Индексът на бизнес климата на Ifo ясно показва спад в германската икономика", каза Хорхе Кремер, икономически анализатор в Commerzbank. Колко зле ще свърши кризата зависи главно от руския президент Владимир Путин.