Най-голямата европейска икономика направи крачка наред към възстановяването си, което може да се възприема като лъч надежда за останалите страни в Европейския съюз (ЕС). Данните за активността в Германия показват растеж за първи път от пет месеца насам.

Индексът на производствената активност (PMI), изчисляван от IHS Markit, е записал покачване до 55,5 пункта пред юли от 47 пункта за предходния месец. Това представяне е по-добро от очакваното от анализаторите, като границата от 50 пункта разделя експанзията от свиването, пише Bloomberg.

Тези резултати показват, че икономика номер 1 в Европа върви в правилната посока след острия срив през второто тримесечие на годината в резултат на блокираната активност заради епидемията.

През следващата седмица се очаква да бъдат представени официалните данни за брутния вътрешен продукт за тримесечието, приключилото в края на юни тримесечие. Според очакванията те ще покажат значителен спад от около 9 на сто за периода.

Според изчисленията на IHS Markit подемът през юли е воден от сектора на услугите, но и промишлеността отчита значителен ръст на износа през месеца. От друга страна обаче заетостта в производствения сектор намалява, като 30% от дружествата докладват за намаляване на служителите си.

"За икономика, която разчита толкова много на износа си, е окуражаващо, че производството отчита видим подем на продажбите извън граница", коментира икономистът в IHS Markit Фил Смит.