Най-голямата икономика в ЕС планира да приеме законодателство до края на 2019 година, с което ще създаде държавен фонд, за да предпази местни ключови компании да бъдат придобити от китайски или други чуждестранни фирми.

Министърът на икономиката Питър Алтмайер разкри плана през февруари като част от дефанзивната индустриална стратегия на страната, пиши Reuters.

Идеята на фонда е той да работи съвместно с частния сектор, като закупува дялове от компаниите и след това ги продава на други частни инвеститори. Друг начин, по който може да процедира фондът, е като работи директно с частни инвеститори от самото начало, за да не се налага той да купува дял от съответната компания.

Германският ход идва в период, когато Европейският съюз преразглежда индустриалната стратегия и отношенията си с Китай относно увеличените инвестиции в критични сектори от страна на китайски държавни предприятия.

Германия е парализирана от невъзможен избор

Германия е парализирана от невъзможен избор

Световният ред, който създаде германски просперитет, се пропуква. И Ангела Меркел не знае какво да направи

Европейската комисия призовава блока за ограничаване навлизането на китайски компании на европейския пазар. Въпросът ще бъде разглеждан на Срещата на върха в Брюксел тази седмица.

Китайското придобиване на германското предприятие за роботика Kuka през 2016 г. е причина за взетите мерки от най-силната икономика в блока. Планът е фондът да бъде създаден до края на 2019 година, за да може да оперира през 2020г.

Държавният фонд ще може да купува дялове от компаниите само при "изключителни случаи" и за ограничен период от време. Такива извънредни ситуации включват защита на застрашена инфраструктура, за която правителството счита външни инвеститори като заплаха за националните интереси на Германия.

Алтмайер заяви, че Германия ще остане отворена за чуждестранни инвестиции и че правителството ще се намеси възможно най-малко и добави:

"Въпреки това може да има извънредни случаи, при които държавата трябва да предприеме действия, за да избегне сериозни последствия за икономиката и за националното благосъстояние на страната."