Властите в Германия позволиха сондажи за газ в една от най-противоречивите територии - островите на Ваденско море (зона в югоизточната част на Северно море). Германски регионални власти дадоха зелена светлина на холандска компания за сондажи за газ в Северно море над Ваденските острови.

Холандската фирма One-Dyas планира да започне сондажи за природен газ на около 20 километра северно от островите възможно най-скоро и то след като германското правителство беше принудено да смекчи отношението си към сондажите за нефт и газ на своите територии. Газовото находище, което съдържа газ, подходящ за използване от домакинствата, се намира на над 20 километра над Ваденските острови в Северно море.

"Не можем да си позволим да искаме от Холандия още газ и да продължаваме да не добиваме собствен", заяви министър Бернд Алтусман, лидер на Християндемократическия съюз в Долна Саксония.

По думите на Крис де Руйтер ван Стивенинк, директор на One-Dyas, компанията може да доставя 5% от търсенето на газ в Холандия на годишна база.

Войната в Украйна предизвика въвеждане на санкции за Русия от западните и енергийни клиенти. Това доведе до енергийна криза в еврозоната, а и в световен мащаб. Германия разчита на Русия за около 60% от нуждите си от природен газ.

Сондажите в Северно море бяха посрещнати с тежка съпротива, като кметовете на двата близки острова се противопоставиха на подобни действия основно заради опасения за въздействието върху околната среда. Изследване на холандското икономическо министерство обаче стигна до заключението, че ще има минимални щети както по време на строителството за проекта, така и по време на фазата на активно добиване.