Канцлерът на Германия Олаф Шолц обяви, че страната спира процедурата за сертифициране на построения, но все още невлязъл в експлоатация руски газопровод "Северен поток 2", става ясно от изказване на канцлера по време на пресконференция, цитирана от DW. Замразяването поставя под въпрос дали изобщо газопроводът ще бъде задействан и определено е сериозен удар върху Русия и нейната икономика.

Съдбата на спорния газов проект в момента зависи само от регулаторното одобрение в Берлин и Брюксел, тъй като изграждането му завърши миналата година. Действията на Германия идват часове след решението на руския президент Владимир Путин да признае "народните републики" в Донецк и Луганск за независими.

"Северен поток 2" ще бъде спрян, ако Русия нападне Украйна

"Северен поток 2" ще бъде спрян, ако Русия нападне Украйна

Байдън предупреди Путин за тежки санкции

"Трябва да преоценим ситуацията", особено по отношение на "Северен поток 2". При сегашните условия и предвид "последните действия" на Русия няма как да се говори за сертификация", заяви Шолц.

Новият канцлер на Германия бе многократно критикуван, че не изразява достатъчно твърда позиция към Русия, откакто се разгоря последният етап на украинската криза, както и че отказва да коментира възможността мерки срещу Москва да включват блокаж на "Северен поток 2".

"Има и още санкции, които можем да въведем, ако бъдат предприети допълнителни действия, но засега става въпрос за това да направим нещо много конкретно", обясни допълни Шолц.

Европейските компании участващи в "Северен поток - 2" обявиха инвестициите си в проекта

Европейските компании участващи в "Северен поток - 2" обявиха инвестициите си в проекта

Австрийската OMV обяви инвестицията си в газопровода в размер от 729 милиона евро