Икономиката на еврозоната ще се свие през следващата година, на фона на нарастващите разходи за енергия и риска от недостиг на енергия след старта на войната в Украйна.

Производството във валутния блок ще се свие с 0,1% през 2023 г. Това е заключението от анкетирани от Bloomberg икономисти. Преди месец те прогнозираха растеж от 0,3% за еврозоната.

Очаква се най-голямата икономика в еврозоната да се свие с 0,5%. За Франция, Италия и Испания очакванията са за ръст.

Голямата зависимост на Германия от руския природен газ я поставя в опасна ситуация след избухването на войната в Украйна. Потребителите се сблъскват с нарастващи разходи за живот, а доверието на бизнеса в Германия продължава да пада.

"Икономиката на Германия ще се свива най-малко три тримесечия подред до пролетта на 2023 г.", каза Денис Хуцермайер, старши икономист в Изследователския институт Handelsblatt.

Fitch: Еврозоната и Великобритания ще изпаднат в рецесия още тази година

Fitch: Еврозоната и Великобритания ще изпаднат в рецесия още тази година

Рейтинговата агенция понижи прогнозата за растеж на глобалната иокномика

По думите му това ще бъде нетипична рецесия, защото търсенето на работна ръка ще остане високо и производителите все още имат голям запас от поръчки.

Икономистите преразгледаха прогнозите си за ръста на цените през следващата година. Инфлацията в еврозоната сега е средно 5,5% в сравнение с 5% в предишното проучване.

Очакванията са ЕЦБ да повиши лихвите, като лихвеният процент по депозитите се очаква да достигне връх от 2,5% през първото тримесечие на следващата година. Първото намаление на лихвите вероятно ще се случи през второто тримесечие на 2024 г.