Обтегнатите дипломатически отношения от последните дни между Турция и Германия започнаха да вземат първите си "икономически" жертви. Правителството в Берлин вече предупреди компаниите, които имат най-сериозни бизнес връзки с турската страна и това изглежда като евентуална пречка пред дейността им.

Водещи корпорации от най-голямата европейска икономика, като Deutsche Bank, Siemens и Volkswagen са сред тези с дълбоки взаимоотношения с Турция от десетилетия насам. Освен това германски производители имат редица заводи в страната, където работят хиляди служители.

Доказателство за обвързаността на двете икономики е търговията между тях, изчислявана на 36 милиарда долара през миналата година. В допълнение над 6800 германски фирми оперират в Турция.

Ето и кои ще са най-засегнатите от тях според Business Insider:

Deutsche Bank

Банката е най-голямата чуждестранна финансова институция, влязла на пазара в Турция през 1987 година, като нейните операции са фокусирани към корпоративното финансиране. В момента Deutsche Bank има един клон в южната ни съседка, където работят 116 души.

Volkswagen

За автомобилния производител Турция е ключов пазар, където той доставя грубо 174 хиляди коли годишно. Освен това дъщерната й MAN има завод в близост до Анкара, който в момента е най-голямата й фабрика за бусове към днешна дата.

Siemens AG

Индустриалният лидер има около 3000 служители в Турция, както и сериозни инвестиции в производства и здравни заведения. Siemens управлява и лаборатории в турски клиники. От компанията очакват да направят приходи от около 100 милиона евро от дейността си в страната в следващите 5 години.

Hugo Boss

Най-голямата производствена база на марката е в Измир, като там работят 3777 души.

Daimler

Собственикът на марката Mercedes-Benz произвежда камиони в Турция пред последните три десетилетия, като по-голямата част от тях продава на местния пазар. Компанията има планове да инвестира 113 милиона евро до 2018 година в завода в Аксарай, за да удвои капацитета му. За нея в страната работят 3300 души.

Allianz SE

Най-голямото застрахователно дружество в Европа купи турското Yapi Kredi Sigorta AS за 684 милиона евро през 2013 година. През последната година приходите на Allianz от премии за имуществено застраховане възлизат на 1,7 милиарда евро, което представлява 3.2 процента от глобалния им приходи, а тези за застраховки "Живот" - на 968 милиона евро, което е 1,5% от глобалния им бизнес.

EON

Най-големият производител на зелена енергия в Германия държи 50% от акциите на турския лидер в индустрията Enerjisa Enerji AS, който е джойн венчър с Haci Omer Sabanci Holding. Продажбите му за миналата година възлизат на 3,39 милиарва евро.