Американската инвестиционна банка Goldman Sachs прогнозира прекратяване на ръста на суровинните цени - от желязната руда и петрола до златото. Както и тяхното спадане до 80% от сегашното им равнище в течение на следващата година.  

Всяко повишаване на цените стимулира нарастване на предлагането, което прави труден устойчивия им” подчертават анализаторите на банката, начело с Джефри Кари, цитирани от Bloomberg.

Според мнението им, сега има хубави възможности да се залага за падане на цените на някои метали. В следващите 12 месеца те очакват медта да поевтинее от сегашните $4946 до $4000 за тон, а алуминият - от сегашните $1593 до $1350 за тон.

Освен това от Goldman Sachs отново потвърждават прогнозата си, че цената на петрола ще остане да се движи в диапазона 20-40 долара за барел. Единствено реалният физически дефицит може да стане основа за дълготрайно покачване на суровината, но то такъв ни делят още много месеци, смятат експертите на банката.

Усилията за намаляване на дълговото бреме в Китай и другите развиващи се пазари, силата на долара, спадането на разходите в добиващите отрасли, надвишаващо търсенето предлагане са основните фактори в тази насока. И те ще съхранят ниските цени на металите и другите суровини през тази година, прогнозират анализаторите на Goldman Sachs.