Гръцката икономика се сви с 15,2% през второто тримесечие на годината в резултат на намалената икономическата активност, породена от ограничения за разпространението на коронавируса, съобщи в четвъртък гръцката статистическа служба ELSTAT, пише в. "Катимерини".

За Гърция това е катастрофа

За Гърция това е катастрофа

Плажовете и заведенията са празни, туризмът отчита рекордни загуби. Последиците от пандемията може да се окажат по-страшни дори от финансовата криза

Въпреки че свиването на годишна база беше малко под първоначалните прогнози за годишни загуби в брутния вътрешен продукт от 16%, това все още е показателно за шока, който претърпя икономиката от блокирането в страната през пролетта тази година.

Първите 15 дни от блокирането в началото на март оказаха негативно влияние на гръцката икономика през първото тримесечие, със свиване на БВП от 0,9% в сравнение с първото тримесечие на 2019 г. и 1,6% в сравнение с второто тримесечие на миналата година.

Могат ли България и Гърция да създадат обща икономическа зона?

Могат ли България и Гърция да създадат обща икономическа зона?

Подобно на Германия и Франция, които са двигател за европейската икономика

В най-лошия сценарий финансовото министерство е предвиждаше свиване от 15,7% за второто тримесечие на годината и свиване на БВП с 8%, което ще върне гръцката икономика към нивото от 2017-а.