Някои частни оператори в туристическия сектор в Румъния подтикнаха властите да предприемат мерки, които да намалят негативните последици за индустрията на хотелиерството заради разпространението на Covid-19 в северната ни съседка, предава Romania Insider.

Коефициентът на заетост за някои хотели в Букурещ пада до 20% на фона разрастването на апидемията в страната. Според съобщенията някои хотели в страната започват да предприемат строги мерки поради намалената активност. Те включват намаляване на работния график на служителите, използването им за изпълнение на задачи, различни от обичайните, изпращане в платен или дори неплатен отпуск, в някои случаи. Мениджърите на хотели твърдят, че ситуацията се влошава всеки ден.

Румъния дава над 400 млн. евро гаранции за покупка на първо жилище

Румъния дава над 400 млн. евро гаранции за покупка на първо жилище

В програмата участват 14 банки

"Надяваме се скоро да се възстановим от това състояние на паника. Вероятно ще успеем да възвърнем предишните си позиции през април. Хотелите в Букурещ са базирани на бизнес туризъм", казва Даяна Попеску, собственик на хотел Epoque.

Други управители на хотели обаче казват, че се справят с проблемите. Представителите на Grand Hotel JW Marriott заявиха, че имат няколко анулирани посещения, но степента на заетост не се е променила съществено.

Сред мерките, предложени от частни оператори в туристическия сектор, са освобождаването от плащането на данък върху дохода за следващите три месеца, с възможност за удължаване на мярката за шест месеца в случай на необходимост, приспадане на разходите за храна и настаняване, предоставени на служителите, възможност за удължаване на отпуските (които не са използвани миналата година) и кампания за насърчаване на почивките в Румъния.

Търговските вериги ще инвестират €1 милиард в Румъния

Търговските вериги ще инвестират €1 милиард в Румъния

Lidl и Kaufland отговарят за половината от планираните вложения

Дирекцията за туризъм в Министерството на икономиката и енергетиката на Румъния създаде кризисна група, която управлява и предлага решения в подкрепа на операторите в туризма, силно засегнати от разпространението на вируса Covid-19. Тя ще подпомага и туристите, изправени пред проблеми, свързани с настоящата ситуация. Според прессъобщение на Министерството на икономиката досега се работи по посока за установяване на допълнителни мерки както за туристическата индустрия, така и за туристите.