Цените на храните се повишиха в световен мащаб през януари до почти двугодишен връх, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана (FAO) към ООН.

Индексът на цените на храните, изчисляван от организацията въз основа на месечната динамика на избрани зърнени и маслодайни култури, млечни и месни продукти, както и захарта, достигна 173,8 пункта. За последно неговата стойността е била по-висока през февруари 2015 г. В продължение на 5 години индексът неизменно се понижаваше заради обилното предлагане на международните пазари, забавянето в ръста на световната икономика и силния долар.

Месечното покачване от 2,1% спрямо декември се дължи главно на поскъпването на захарта и повишаването на цените по износа на зърнените култури и растителните масла. Цената на захарта се е повишила с 9,9% през януари благодарение на очакванията за запазващ се дефицит на предлагане от Бразилия, Индия и Тайланд, като прогнозите са тенденцията да се запази.

Според старши икономиста в организацията Абдолреза Абасян цените нахраните като цяло ще останат относително стабилни през годината, но колебанията ще са по-силни, отколкото през 2016 г. заради външни фактори като например опасенията за търговската политика на новия президент на САЩ Доналд Тръмп в Северна Америка.

"Несигурността ще създава проблеми за международните пазари, най-вече по отношение на това откъде ще се снабдява Мексико с царевица и дали ще се запази тенденцията за доставки от най-близкия партньор на страната - САЩ", обясни Абасян.

Той добави, че отношенията между големите износителки на зърнени култури Русия и Украйна също ще дадат своето отражение, пише SINOR.bg.