Германия е поредната европейска страна, която може да удължи работата на въглищните си централи, за да ограничи употребата на природен газ. Темата ще се обсъжда на високо ниво на 13 юли, пише Reuters, цитирайки свои източници.

Планът на властите предвижда въглищни мощности, които трябва да затворят през тази и следващата година, да продължат да произвеждат електричество, докато страната е в извънредния режим, въведен заради намаляването на руските доставки.

Причината е силната зависимост на най-голямата европейска икономика от доставките на руски газ и от възможността Москва да ги спре напълно.

И Франция се завръща към въглищата

И Франция се завръща към въглищата

Това е поредната европейска страна, която е "притисната в ъгъла" заради продължаващата война в Украйна

Според оценката на енергийни експерти обаче, удължаването на работата на въглищните централи ще спомогне за спестяването на едва 1% от газовото потребление на Германия.

До този момента Германия следваше една от най-стриктните за Европейския съюз политики по спиране на въглищните централи, с цел ограничаване негативния ефект върху климата. За целта обаче страната разчиташе на природния газ, което се превърна в неудобство, след като Русия започна военните си действия в Украйна.

Нидерландия премахва ограниченията върху въглищата

Нидерландия премахва ограниченията върху въглищата

Страната иска да гарантира покриването на енергийните си нужди